Isı Kürü

Isı kürü uygulaması kullanılan malzeme ile doğru orantılı olarak farklılık göstermektedir.

Sertleşen Plastik Reflakterler için Isı Kürü

Isı ile sertleşen plastik refrakterlerde (CH grubu hariç) uygulama tamamlandıktan sonra vakit kaybetmeden mümkün olan en kısa zamanda kurutma işlemine başlamak gerekir. Malzeme, hava ile temasından sonra yavaşça sertleşmeye başlar. Uygulanan astarın sahip olduğu özellikleri tam performans ile sergileyebilmesi için düşük dereceli bir kurutma yapılmalıdır.

Kurutma karakteristiğinin şu şekilde olması tavsiye edilir:

  • 17°C / saat ısıtma hızı ile ortamı 80-90°C’ye getirin.
  • Bu sıcaklıkta 6 saat bekleyin.
  • Aynı ısıtma hızı ile ortam sıcaklığını 150°’C’ye getirin.
  • Bu sıcaklıkta 5 saat bekleyin.
  • 17°C / saat ısıtma hızı ile ortamı 350°C’ye getirin.
  • Daha sonra uygulanan plastiğin her 25 mm’si için 1 saat olmak üzere fırının sıcaklığını sabit tutun.
  • Daha sonra 25-30°C / saat ısıtma hızı ile işlem sıcaklığının 50°C üzerine çıkın.

Notlar :

Isı kürü uygulaması normalde yukarıda verilen çizelgeye göre çok daha detaylıdır. Brülör boyutu, gaz çıkış bölgesi, hava hacmi ve akış hızı gibi bilgilerin bilinmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada Kiltaş ısı kürü konusunda uzman

kişilerle temas kurmanızı tavsiye eder.

Herhangi bir sebeple ısı kürü uygulaması kesintiye uğrarsa, Kiltaş uygulamaya en baştan başlamanızı tavsiye eder. İnisiyatif kullanılarak sistem yeniden başlatılıp, kesintinin olduğu sıcaklığa sistem geri ısıtılarak bu sıcaklıkta belli bir süre sabitlendikten sonra kalan sürece devam edilebilir. Ancak bu durumda meydana gelebilecek ürün bozulmala-rından Kiltaş olarak hiçbir sorumluluğumuz yoktur.

Fosfat Bağlı-Hava ile Sertleşen Plastik Malzemeler için Isı Kürü

Plastik malzeme içersindeki suyun kontrollü olarak tahliyesini sağlamak, olası buhar basıncı birikimini ve yine buhardan kaynaklanan dökülmeleri engellemek açısından gereklidir. Refrakter yüze-yini, naylon branda, bez veya çuval ile korumaya alarak kurumasını ve soyulmasını engelleyin. Bu amaç için genellikle naylon kullanılır. Bez veya çuval kullanılması halinde kumaş, nemi korumak ve yüzey kuruluğunu engellemek için üzerine sprey ile su püskürtülerek ıslatılmalıdır. Isıtma prosesi birkez başlatıldığında, tamamlanıncaya dek devam edilmelidir. Isıtma sürecini durdurmayınız.

  • 25° C/saat ısıtma hızı ile ortamı 150°C’ye getirin.
  • Bu sıcaklıkta her 25 mm kalınlık için 1 saat bekleyin. 8 saati geçirmeyin.
  • Sıcaklığı 25° C/saat ısıtma hızı ile 325°’C’ye çıkarın.
  • Bu sıcaklıkta her 25 mm kalınlık için 1 saat bekleyin. 8 saati geçirmeyin.
  • Sıcaklığı 25° C/saat ısıtma hızı ile 550°’C’ye çıkarın.
  • Bu sıcaklıkta her 25 mm kalınlık için 1 saat bekleyin. 8 saati geçirmeyin.
  • 550°C’de gerekli beklemeyi yaptıktan sonra, ortam sıcaklığını 24° C/saat ısıtma hızı ile çalışma sıcaklığına çıkarın. Eğer sistem çalıştırılmayacaksa ve soğutulacaksa, çalışma sıcaklığında her 25 mm için 1 saat olacak şekilde bekleyin ve daha sonra doğal soğumaya bırakın, ancak soğuma hızının 38° C/saat’i geçmesine izin vermeyin.

Notlar:

Isı kürü uygulaması normalde yukarıda verilen çizelgeye göre çok daha detaylıdır. Brülör boyutu, gaz çıkış bölgesi, hava hacmi ve akış hızı gibi bilgilerin bilinmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada Kiltaş ısı kürü konusunda uzman kişilerle temas kurmanızı tavsiye eder. Herhangi bir sebeple ısı kürü uygulaması kesintiye uğrarsa, Kiltaş uygulamaya en baştan başlamanızı tavsiye eder. İnisiyatif kullanılarak sistem yeniden başlatılıp, kesintinin olduğu sıcaklığa sistem geri ısıtılarak bu sıcaklıkta belli bir süre sabitlendikten sonra kalan sürece devam edilebilir. Ancak bu durumda meydana gelebilecek ürün bozulmalarından Kiltaş olarak hiçbir sorumluluğumuz yoktur.

Beton Reflakterler için Isı Kürü

Bu ısı kürü, küçük ve orta ölçekli işletmeler için bilgilendirme amaçlı verilmiştir. Kullanılan miktar ve kalınlığa bağlı olarak değişkenlik göstermekte olup, değişik ısı kürü uygulamaları için firmamıza başvurabilirsiniz. Beton refrakterlere ısı kürünün doğru uygulanması ve içerdikleri suyun kontrollü olarak giderilmesi, refrakterin çalışma şartlarında tam performans sergileyebilmesi ve ömrü açısından çok önemlidir. Beton refrakterler için ısı kürü zaman çizelgesi şu şekildedir :

  • Isı kürü uygulamasına başlangıç olarak ortam sıcaklığını yaklaşık 17°C/saat artışlarla 100°C’ye çıkarın.
  • 100°C – 250°C arasında minimum 24 saat olacak şekilde ancak su buharı bitmeden sıcaklığın arttırılmaması şartıyla bekleyin.
  • 350°C – 550°C arasında yine minimum 24 saat olacak şekilde, refrakter malzemenin bünyesindeki kristal su buharlaşana kadar bekleyin.
  • 30°C/saat artışla ortam sıcaklığını 750°C’ye getirin.
  • 750°C – 950°C arasında hala buhar çıkışı gözleniyorsa, çıkışın olduğu sıcaklıkta sabit bekleyin. Buhar çıkışı bittikten sonra 24 saat kadar beklenebilir.
  • En son periyot olan 1250°C – 1450°C arasında (Bu sıcaklık değişken olup, işlem sıcaklığının 50°C üstüdür.) minimum 8 saat beklemek gerekmektedir. Bu son beklemeden sonra ortam, çalışma sıcaklığına düşürülerek işleve alınabilir.

Notlar:

Isı kürü uygulaması normalde yukarıda verilen çizelgeye göre çok daha detaylıdır. Brülör boyutu, gaz çıkış bölgesi, hava hacmi ve akış hızı gibi bilgilerin bilinmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada Kiltaş ısı kürü konusunda uzman kişilerle temas kurmanızı tavsiye eder. Isı kürü uygulaması sırasında refrakter yüzeyindeki sıcaklık pek çok bölgeden görüntülenmelidir. Isı kürü sırasında ortamda buhar birikmesi yaşanırsa, sıcaklık sabitlenmeli, buhar boşaltımı yapılmalı ve ısıtmaya daha sonra devam edilmelidir. Herhangi bir sebeple ısı kürü uygulaması kesintiye uğrarsa, Kiltaş uygulamaya en baştan başlamanızı tavsiye eder. İnisiyatif kullanılarak sistem yeniden başlatılıp, kesintinin olduğu sıcaklığa sistem geri ısıtılarak bu sıcaklıkta belli bir süre sabitlendikten sonra kalan sürece devam edilebilir. Ancak bu durumda meydana gelebilecek ürün bozulmalarından Kiltaş olarak hiçbir sorumluluğumuz yoktur.

İzole Beton Refrakterleri için Isı Kürü

İzole beton refrakterlere ısı kürünün doğru uygulanması ve içerdikleri suyun kontrollü olarak giderilmesi, refrakterin çalışmasında tam performans sergileyebilmesi ve ömrü açısından çok önemlidir. İzole beton refrakterler için ısı kürü zaman çizelgesi şu şekildedir :

  • Isı kürü uygulamasına başlangıç olarak ortam sıcaklığını yaklaşık 25°C/saat artışlarla 150°C’ye çıkarın.
  • 150°C – 250°C arasında minimum 24 saat olacak şekilde ancak su buharı bitmeden sıcaklığın arttırılmaması şartıyla bekleyin.
  • 350°C – 550°C arasında yine minimum 24 saat olacak şekilde, refrakter malzemenin bünyesindeki kristal su buharlaşana kadar bekleyin.
  • 30°C / saat artışla ortam sıcaklığını 750°C’ye getirin.
  • 750°C – 950°C arasında hala buhar çıkışı gözleniyorsa, çıkışın olduğu sıcaklıkta sabit bekleyin. Buhar çıkışı bittikten sonra 24 saat kadar beklenebilir.
  • En son periyot olan kullanma sıcaklığında minimum 8 saat beklemek gerekmektedir. Bu son beklemeden sonra ortam, çalışma sıcaklığına düşürülerek işleve alınabilir.

Notlar:

Yukarıda belirtilen sıcaklıklar, astarın sıcak bölgesinde ölçülür. Astarı doğal olarak soğumaya bırakın. Soğumada 56°C/saat hızın altına inmesine izin vermeyin. Isı kürü uygulaması normalde yukarıda verilen çizelgeye göre çok daha detaylıdır. Brülör boyutu, gaz çıkış bölgesi, hava hacmi ve akış hızı gibi bilgilerin bilinmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada Kiltaş ısı kürü konusunda uzman kişilerle temas kurmanızı tavsiye eder.Isı kürü uygulaması sırasında refrakter yüzeyindeki sıcaklık pek çok bölgeden görüntülenmelidir. Isı kürü sırasında ortamda buhar birikmesi yaşanırsa, sıcaklık sabitlenmeli, buhar boşaltımı yapılmalı ve ısıtmaya daha sonra devam edilmelidir. Isıtma projesi boyunca içeride oluşan buharı dışarı atmak amacıyla sıcak hava dağıtılmalı ve iyi bir şekilde çıkışı sağlanmalıdır. Herhangi bir sebeple ısı kürü uygulaması kesintiye uğrarsa, Kiltaş uygulamaya en baştan başlamanızı tavsiye eder. İnisiyatif kullanılarak sistem yeniden başlatılıp, kesintinin olduğu sıcaklığa sistem geri ısıtılarak bu sıcaklıkta belli bir süre sabitlendikten sonra kalan sürece devam edilebilir. Ancak bu durumda meydana gelebilecek ürün bozulmala-rından Kiltaş olarak hiçbir sorumluluğumuz yoktur.

Kiltaş 'ın online kataloğunu incelemek ister misiniz ?

KİLTAŞ REFRAKTER MALZEME SAN. A.Ş.

Tel : 444 3 012 Tel : +90 212 332 30 20 Fax : +90 212 332 08 15
Fevzipaşa Mahallesi Yürek Sokak No:10 Değirmenköy/Silivri/İSTANBUL

KİLTAŞ Refrakter Malzeme San. A.Ş. 
Copyright 2020 Her Hakkı Saklıdır.